April- Våringen begynner

I mange deler av landet kan en i april høste en hel rekke ulike ville matplanter og flerårige grønnsaker. Mange av dem egner seg best å sanke på våren, og da spesielt i april og mai. Eksempler på ville matplanter en kan finne i aprilBrennesleSkvalderkål/hanefotEngkarseRamsløkLøvetannGeitramsSpansk kjørvel (forvillet)MarikåpeSurbladBjørkebladBringebærskudd I tillegg finnes det en del kultiverte planter…

Mars -Prøv frossen norsk plantekost!

Hva slags norsk plantekost kan man spise i mars? Vel, det blir mye det samme som i januar og februar, men er det varmt i været har det kanskje begynt å komme opp planter du kan høste i naturen eller hagen, som ramsløk, brennelse eller gressløk. Husk også at du kan finne mye bra norsk…

Jordskokk – jordskokkbyggotto

Det er mye som er bra med jordskokk. Den kan dyrkes i Norge, den har en nydelig nøtteaktig smak, den er sunn og næringsrik og inneholder både protein og kostfiber. Og sist men ikke minst: Du kan høste jordskokk hele vinteren, også i mars. Jeg satte mine i fjor sommer, og det har vært veldig…

Erteskudd

På vinteren er det ikke så god tilgang på ferske bladgrønnsaker her til lands. Vi har bladkål (f.eks grønnkål) som kan overvintre og høstes av hele året, og i milde deler av landet kan vi høste løvetann store deler av året. Men skudd (mikrogrønt) av forskjellige frø, som erter, er superdeilig og enkel vintergrønn føde….

Gule erter i kraft

Å koke erter er i seg selv ingen kunst – du trenger bare å huske og bløtlegge ertene noen timer i forveien, og så koke dem møre i godt med vann. Men tilsetter du litt smakstilsetninger og en liten dose kjærlighet til kokeprosessen, sitter du til gjengjeld igjen med en deilig kraft som kan nytes…

Ertetempeh

Erter kan brukes til så mangt- til og med tempeh! For de som ikke er kjent med tempeh- det er en tradisjonell fermentert rett fra øyen Java i Indonesia. Den lages vanligvis av soyabønner og fermenteres med en soppart som heter Rhizopus oligosporus. Soyabønner som sorten Edamame kan dyrkes i Norge, men erter er lettere,…

Februar

Februar er ganske lik januar når det gjelder tilgjengelig norsk plantekost. Bakken er fortsatt frossen, og vi må satse på det som allerede er produsert og som kan lagres, fryses, fermenteres, syltes, saftes, tørkes eller hermetiseres. Eller det som er dyrket i drivhus driftet med miljøvennlig energi. Typiske norske lagringsgrønnsaker er potet, gulrot, kålrabi, hodekål,…

Spirede erter

Spirede erter smaker som sukkerert, og er en helårskilde til grønt snacks. Det er også luddig å spire alt som kan spires, fordi næringsstoffene i frøet (erten, solsikken, bokhveten osv) blir mer tilgjengelig. Erter er veldig lett å få til, så et bra sted å begynne, og å fortsette! Framgangsmåte:-Ha tørre erter i vann i…

Erteomelett

Det høres rart ut, men denne retten er nesten som en omelett, der røren er laget av ertemel i stedet for egg. Den har litt liknende egenskaper som omelett også- den inneholder mye protein og føles som et fullverdig måltid sammen med en salat og litt grønn pesto. Ingredienser røre: ErtemelVannSaltTørket fennikkel, rosmarin eller en…

Byggotto

Vi har tidligere lobbyert for byggryn (les mer her om hvorfor spise mer bygg, samt forslag til bruksmåter), men nå har jeg fått meg en ny favorittmåte og tilberede den på, nemlig i byggotto! Byggotto er, som navnet tilsier, en risotto hvor risen er byttet ut med bygg. Fremgangsmåten er ellers helt lik (bare husk…